Wat is osteopathie?


De grondlegger van Osteopathie is Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917), een Amerikaans arts. Hij stichtte in 1892 the American School of Osteopathy. Osteopathie is een manuele geneeswijze; dat wil zeggen dat zowel het onderzoek als de behandeling met de handen gebeurt. Er komt geen apparaat of medicatie aan te pas.
Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt het volgende manueel onderzocht:

1. het bewegingsapparaat (beenderen,gewrichten en spieren)
2. het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel)
3. het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvocht)

Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is; de drie genoemde systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en oefenen als zodanig een wederkerige invloed op elkaar uit. Door middel van het integrale onderzoek wordt bepaald welke blokkade er daadwerkelijk ten grondslag ligt aan uw klachten. Deze blokkade ligt veelal op een andere plaats dan waar de (pijn)klachten worden gevoeld. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van manuele handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden, waardoor de klachten definitief kunnen verdwijnen.

Zo kan het zijn dat bij rugklachten een wervel gedraaid staat; vanwege anatomische verbindingen tussen bijv. de dunne darm en de wervelkolom, is het mogelijk dat bij bewegingsverlies van deze dunne darm er een trekkracht ontstaat op de wervel. Hierdoor kan deze een bepaalde kant op worden getrokken.

Zodoende kan de darm uiteindelijk oorzaak zijn van terugkerende rugklachten. Door de oorspronkelijke beweeglijkheid van dit deel van de darm te herstellen,verdwijnt de trekkracht op de wervel en kan deze weer goed bewegen. Op deze manier kunnen klachten blijvend worden hersteld. Meer informatie over osteopathie vindt u onder andere bij het kopje ‘volwassenen’.